Anne-Marije Smits
15-12-2022

Deel dit bericht

In deze special schrijft AG Connect niet alleen over vraagstukken rondom de digitale beveiliging van onze vitale infrastructuur zoals sabotage rondom internetzeekabels, ze toetsen het grotere geheel van de digitale veiligheid van ons land.

Hoe zorgt de Nederlandse overheid dat zijn inwoners digitaal vaardig genoeg zijn en bedreigingen op internet zelf herkennen en aangeven? Europa moet weerbaar blijven tegen rivaliserende grootmachten: wat doen we om de digitale veiligheid van alle Europese lidstaten te verhogen, zodat niet alleen onze eigen zwakke schakels, maar ook die van buurlanden verdwijnen? Is digitale veiligheid überhaupt mogelijk als we niet genoeg specialisten in cybersecurity in Nederland en Europa hebben en hoe trekken we deze aan?

Deze uitdagingen komen in deze special volop aan bod. De overheid zal daarnaast ook een belangrijke, zelfkritische rol moeten vervullen om een goede invulling te even aan de problemen die spelen rondom digitale veiligheid. Voldoende alertheid en kennis over ICT in de politiek bijvoorbeeld, kan alvast veel leed voorkomen.

De redacteurs spraken daarom met ICT-Kamerleden Queeny Rajkowski, Lisa van Ginneken en Danai van Weerdenburg over de Commissie Digitale Zaken die een jaar geleden van start ging. Heeft de Tweede Kamer voldoende kennis om op tijd in te grijpen bij dreigingen van buitenaf? En wat kan er nog beter?

Bekijk hier de hele special

 

Wil je alle specials van AG Connect lezen? Bekijk ze hier!