Redactie
21-04-2022

Deel dit bericht

Van 16 t/m 20 mei is de Week van Burgerschap. Voor het onderwijs dé week om aandacht te besteden aan burgerschap in de klas. Het thema voor 2022 is: Technologisch Burgerschap. Daarbij leren kinderen wat de invloed is van technologische ontwikkelingen op henzelf en hun leefomgeving. Denk bijvoorbeeld aan smart home technologie, robots in de klas zodat zieke kinderen vanuit het ziekenhuis toch lessen mee kunnen volgen of bijvoorbeeld melkrobots die het melken overnemen van de boer. 

Lespakket 

Speciaal voor deze week biedt lesmethode Samsam een lespakket aan over technologie en gezondheid. Want juist in de gezondheidszorg gaan de ontwikkelingen razendsnel. In de nieuwe Samsam met het thema ‘Gezond’ komen kinderen aan het woord die vertellen over hun ervaringen met deze technologische ontwikkelingen en het effect ervan op henzelf en hun leefomgeving. Aan de hand van deze bijzondere verhalen leren we lezers de voordelen van technologische ontwikkeling, waarbij we in de les ook aandacht besteden aan de uitdagingen en eventueel ethische kwesties die erbij komen kijken. Denk hierbij aan kwesties als: Is het goed dat robots banen van mensen overnemen? Hebben bepaalde kinderen een voorsprong doordat ze meer toegang hebben tot technologie dan andere kinderen? Ze leren nadenken over wat ze daarin zelf belangrijk vinden. De bijbehorende lesopdrachten en filmpjes bieden de leerkrachten concrete handvatten om met deze thema’s aan de slag te gaan.

Het lespakket bestaat uit 30 tijdschriften, 1 set gesprekskaarten burgerschap van Samsam, een maand gratis toegang tot alle digitale lessen van Samsam en een maand gratis toegang tot alle digitale lessen van Kidsweek in de Klas – Wereld & Taal. Het pakket is voor € 25 te bestellen via www.weekvanburgerschap.nl/

Bestelt u nu, dan krijgt u er gratis een mooi spel bij! Met Pixicade maak je eerst een tekening en daarna bouw je je eigen videogame. Voor kinderen van 6 – 12 jaar. Zolang de voorraad strekt.

Het pakket wordt geleverd vanaf 12 mei, een symbolische dag! Het is dan namelijk de Dag van de Verpleging en de verjaardag van Florence Nightingale, Brits verpleegkundige en grondlegger van de moderne verpleegkunde. Een mooi moment om met het lespakket aan de slag te gaan.

Over de Week van Burgerschap en Samsam
De Week van Burgerschap is een initiatief van kindertijdschrift Samsam. Het magazine is al 45 jaar een autoriteit op het gebied van (wereld)burgerschap in het onderwijs. In Samsam staan verhalen van kinderen van over de hele wereld over hun ervaringen met een maatschappelijk vraagstuk of thema. De redactie schrijft artikelen en maakt filmpjes over deze kinderen, zodat leeftijdsgenoten in Nederland zich met hen kunnen identificeren. Bij deze verhalen en filmpjes maakt de onderwijsredactie burgerschapslessen voor groep 5 t/m 8. De lessen sluiten aan bij de kerndoelen van het leergebied ‘Oriëntatie op jezelf en de wereld’ en de bouwstenen opgesteld door Curriculum.nu.

Op de foto: Finn en zorgrobot Phi. © Sander de Koning.

Online op de hoogte blijven van alle updates? Bekijk de Facebookpagina!