Redactie
16-09-2020

Deel dit bericht

De Diamantbeurs, Capital C Amsterdam, heeft de prestigieuze MIPIM Award 2020 voor ‘Best Refurbished Building’ gewonnen tijdens de Paris Real Estate Week. Het rijksmonument, waar Sijthoff Media in is gevestigd, onderging een ingrijpende renovatie naar een ontwerp van architectenbureau ZJA in samenwerking met Heyligers design + projects.

Nieuw leven voor een rijksmonument
De Amsterdamse Diamantbeurs, gebouwd in 1911, is getransformeerd tot het centrum voor de creatieve industrie: Capital C. Na verschillende toevoegingen, een brand en verbouwingen was van de allure van het oorspronkelijke monument weinig over. Om de architectonische kwaliteiten van het monument in oude glorie te herstellen onderging het gebouw een ingrijpende renovatie. Het oorspronkelijke Jugendstil ontwerp van Gerrit van Arkel is daarmee grotendeels in ere hersteld.

Als grootste ingreep heeft ZJA bovenop het gebouw een unieke langwerpige koepel van staal en glas ontworpen, genaamd de ‘High Light’. Zonnecellen zijn geïntegreerd in het gebogen glas van de transparante, parametrisch ontworpen dakconstructie. Zo wordt zonne-energie opgewekt en schaduw gecreëerd voor een aangenaam binnenklimaat. De glinsterende geometrische vorm doet denken aan het verleden van het pand als centrum van de diamanthandel.

Willem Sijthoff, initiatiefnemer en mede-eigenaar Capital C: ‘De Amsterdamse grachtengordel staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Op deze plek hebben we een monumentaal pand gerestaureerd naar origineel ontwerp uit 1911 en anderzijds geïnnoveerd met een dome van 9,5 meter hoog op het dak. Deze prijs is de bekroning van een enorm project waarin we het pand tot creatief centrum hebben getransformeerd waarmee het sinds lange tijd haar publieke functie terug heeft.’

Kunst & design
Het ontwerp voor Capital C is tot stand gekomen in samenwerking met zo’n 20 kunstenaars die kunstwerken en design-toevoegingen inpasten in het gebouw die bij de identiteit van Capital C horen. Zij ontwierpen verschillende ruimtes in het gebouw zoals de entree, de trappenhuizen, vergaderruimtes en werkplekken. Hierdoor heeft iedere ruimte een uniek karakter gekregen. In de centrale hal is een pop-up galerie gevestigd die ruimte biedt aan exposities van Amsterdamse galeries. Het terras aan de voorzijde van het gebouw wordt een bijzonder landschap, van de hand van Gabriel Lester, omringd door groene perken.

Een sprankelend monument
Als Capital C biedt de Diamantbeurs een hedendaagse werkomgeving met ruimte voor kunst in een uniek monument. Zo wordt de Diamantbeurs, in zijn reïncarnatie als Capital C, wederom een belangrijk onderdeel van Amsterdam.

ZJA in samenwerking met Heyligers design + project (architecten), Zadelhoff B.V. and Sijthoff Media (opdrachtgever), Müller & van Tol (interieurarchitect), Braaksma & Roos Architectenbureau (restauratie architect), Van Milt Restaurateurs (restaurateurs): Pieters Bouwtechniek (constructeur), DCV Bouw (bouwkundig aannemer), Octatube (engineer en aannemer dakopbouw), Studio Linse (interieurarchitect High Light), NewKantoor (aannemer afbouw), Peak Development (ontwikkel- en projectmanagement).